cover1Κάντε κλικ  εδώ για να δείτε την εφημερίδα μας σε ηλεκτρονική μορφή

Μαθητικές Ματιές

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τελική γιορτή λήξης του δημοτικού σχολείου Φούρκας -Κασσανδρινού, η οποία πρόσφερε στιγμές χαράς και συγκίνησης στους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών.

Παρακάτω δείτε στιγμές από τη σχολική χρονιά και την εκδήλωση.

Την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στα πλαίσια περιβαλλοντικών προγραμμάτων "HELMEPA"και "ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS"στα οποία συμμετείχε το σχολείο μας.Την ημέρα αυτή έγινε καθαρισμός ακτής, καταγραφή σκουπιδιών και τοποθέτηση πινακίδων με συνθήματα για την προστασία της παραλίας.Στο πρόγραμμα πήραν μέρος οι Γ' και ΣΤ' τάξεις του σχολείου, αλλά βοήθησαν στην καθαριότητα και οι υπόλοιπες τάξεις.

DSCN1652 

DSCN1668

DSCN1699

Πριν από λίγες ημέρες το σχολείο μας στα πλαίσια της καθιερωμένης εκπαιδευτικής εκδρομής επισκέφθηκε το πάρκο του Αριστοτέλη στα Στάγειρα(το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής.Είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος με το άγαλμα του Αριστοτέλη να δεσπόζει στη μέση και τριγύρω υπάρχουν διάφορα πειραματικά όργανα όπως σφαίρες αδράνειας που μας επιδεικνύουν τη μεταφορά της ορμής από την κρούση των σφαιρών διαδοχικά από την πρώτη στην τελευταία .Είδαμε υδροστρόβιλο,πυξίδα, τηλεσκόπιο, πρίσμα, ηλιακό ρολόι και πολλά άλλα.Κατόπιν κατευθυνθήκαμε προς το Άλσος της Αγίας Παρασκευής στην Αρναία όπυ ξεχυθήκαμςε στις παιδικές χαρές ,στο λούνα παρκ και παίξαμε. Συνδυάσαμε ψυχαγωγία και εκπαίδευση και όλοι μείναμε ευχαριστημένοι.

Μαρία Αγγελάκη ΣΤ' τάξη, 

Δημοτικό σχολείο Φούρκας Κασσανδρινού

acollaze

Την Τρίτη 21 Μαϊου 2013 επισκεφθήκαμε ένα εργαστήριο κερηθρών-κεριού στο Κασσανδρινό.Είναι η κύρια απασχόληση του κ.Ζάχου και το επάγγελμα αυτό το ακολούθησε από τον πατέρα του και το εξασκεί εδώ και 30 χρόνια.Ο κ.Ζάχου μας έδειξε το πrρώτο σταδιο παραγωγής κεριού κατά το οποίο έλιωσε σε μεγάλα καζάνια σε κερήθρες.Στη συνέχεια μετέφερε το μείγμα νερού και λιωμένου κεριού σε ένα συμπιεστή, όπου εκεί καθάρισε το μείγμα από όλα τα σκουπιδάκια.Τέλος άφησε το μείγμα να "κάτσει" έτσι ώστε το κερί να ανεβεί στην επιφάνεια του νερού και το τοποθέτησε σε μεγάλα ταψιά.Ο κ.Ζάχου απαντώντας στις ερωτήσεις μας, μας είπε ότι τις παίρνει από τοπικό μελισσοκόμο και ότι το κερί το πουλάει απευθείας στους καταναλωτές.

                                                                                             Οι μαθητές της Ε' τάξης,                                                                              Δημοτικό σχολείο Φούρκας Κασσανδρινού

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε απο τις μικρές τάξεις εκδρομή στο σπήλαιο των Πετραλώνων και στο Αλιευτικό Μουσείο Ν.Μουδανιών.Εκεί οι μικροί μαθητές είδανε παραγάδια, καμάκια, αγκίστρια, ομοιώματα από βάρκες μικρές και μεγάλες αλλά και εργαλεία που αντικαταστάθηκαν με σύγχρονα και τα οποία αποτελούσαν, μέρος της καθημερινή ζωής των ψαράδων, ενώ οι μεγαλύτερες τάξεις επισκέφθηκαν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης όπου εκεί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν με τη βοήθεια της ξεναγού από τα πρωτοβυζαντινά εώς τα μεταβυζαντινά χρόνια και θαύμασαν από κοντά αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης όπως κλειδαριές, ψηφιδωτά στους τοίχους, λυχνάρια.Επόμενος προορισμός ήταν ο Λευκός Πύργος (οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής του 15ου αιώνα, χτίστηκε πιθανόν μεταξύ 1450-70.Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και είναι ένα από πιο γνωστά κτίσματα-σύμβολα πόλεων στην Ελλάδα. Έχει 6 ορόφους, 34 μέτρα ύψος και 70 μέτρα περίμετρο).Η εκδρομή μας αποδείχτηκε ενδιαφέρουσα αφού τα παιδιά ψυχαγωγήθηκαν και διασκέδασαν.

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου και ώρα 10:00π.μ.

  • Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας
  • Σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Κασσάνδρειας και
  • Στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας που αναπτύσσεται στο σχολείο μας καθώς και της πρόληψης και της κατάλληλης εκπαίδευσης τόσο των μαθητών μας όσο και των εκπαιδευτικών τους 

πραγματοποιήθηκε διάλεξη και επίσκεψη στους μαθητές και εκπαιδευτικούς με θέμα:

Παροχή Πρώτων Βοηθειών σε...

  • Πνιγμονή από ξένο σώμα
  • Αντιμετώπιση μιας επιλεκτικής κρίσης
  • Καθώς επίσης στην Πρεόσληψη και την Αντιμετώπιση Τραύματος.

από τον Διασώστη-Εκπαιδευτή ΕΚΑΒ-ERK κο Στεφανάκη Αναστάση.

Το απόγευμα της Πέμπτης 21/3/2013 παρουσιάσαμε  στην αίθουσα εκδηλώσεων τη γιορτή για τη επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 όπου οι μαθητές μας προκάλεσαν συγκίνηση και χαρά σε δασκάλους και γονείς. Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου παρέλασαν με καμάρι και υπερηφάνεια τιμώντας τους ήρωες του 1821.

Για να κατεβάσετε τις φωτογραφίες από τη γιορτή κάντε κλικ εδώ.

Για να κατεβάσετε τις φωτογραφίες από την παρέλαση κάντε κλικ εδώ.

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21Μαρτίου.Καθιερώθηκε το 1966 απο τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντο, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε  εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι.

Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Όταν μεγαλώσω, είμαι μαύρος
Όταν κάθομαι στον ήλιο, είμαι μαύρος
Όταν φοβάμαι, είμαι μαύρος
Όταν αρρωσταίνω, είμαι μαύρος
Κι όταν πεθαίνω, ακόμα είμαι μαύρος
Κι εσύ λευκέ άνθρωπε
Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ
Όταν μεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός
Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος
Όταν κρυώνεις, γίνεσαι μπλε
Όταν φοβάσαι, γίνεσαι κίτρινος
Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος
Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι
Και αποκαλείς εμένα έγχρωμο;

Ποίημα που προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως το καλύτερο ποίημα του 2006, γραμμένο από ένα παιδί από την Αφρική.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας προβλήθηκαν τα παρακάτω βιντεάκια στους μαθητές του σχολείου μας και ακολούθησε συζήτηση.

.


Στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης ζώνης οι μαθητές των Δ',Ε' και ΣΤ' τάξεων του δημοτικού σχολείου Φούρκας- Κασσανδρινού ασχολούνται με το πρόγραμμα της Κυκλοφορικής Αγωγής και συμμετείχαν στο 2ο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό σκίτσου με θέμα:

«Η χρήση του δρόμου είναι στο χέρι σου-Αύριο εγώ θα οδηγώ».

Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο γυμναστής του σχολείου.


drawings

Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος της έντυπης εφημερίδας «ΜΑθητικές ΜΑτιές» με απόλυτη επιτυχία και ανταπόκριση από τους μαθητές και την τοπική κοινότητα. Οι δυσκολίες του εγχειρήματος εντοπίστηκαν στη συλλογή και επεξεργασία των θεμάτων και κυρίως στο οικονομικό κόστος της έγχρωμης έκδοσης.